Tips voor voortgezet technisch lezen (groep 4 t/m 8)

Tip 1  Samen lezen
Voortgezet technisch lezen is gericht op het onderhouden van de leesvaardigheid en het verhelpen of verminderen van leesproblemen. Het is hierbij belangrijk dat je kind veel oefent, zowel thuis als op school. Als je samen leest, kan dat het lezen thuis bevorderen. Want samen lezen is gezellig en leuk, ook als je kind al wat ouder is.

Je kunt elkaar om de beurt een stukje hardop voorlezen. De een leest dan voor en de ander leest en kijkt mee. Maar je kind kan natuurlijk ook af en toe eens een jonger broertje of zusje voorlezen!

Met hardop voorlezen oefent je kind het lezen van moeilijke woorden en het leestempo. Laat hem af en toe proberen het verhaal zo mooi mogelijk voor te dragen, dan oefent hij ook het gebruik van zijn intonatie.

Tip 2  Leesfoutjes verbeteren
Wanneer je samen met je kind leest, maakt hij vast wel eens een foutje. Verbeter hem dan niet meteen. Zeg niet: ‘Dat heb je fout gelezen’. Vraag hem het woord of de zin nog eens te lezen. Misschien lukt het dan wel. Geef hem een compliment.  Zeg bijvoorbeeld: ‘Goed zo’.   

Wanneer je kind zelf zijn fouten kan verbeteren, geeft dat een goed gevoel. Het geeft hem zelfvertrouwen en hij krijgt plezier in het lezen. Vergeet niet om je kind een complimentje te geven. Het helpt je kind om door te gaan met lezen.

Je kunt ook afspreken om op de tafel te kloppen bij een foutje. Je kind leest het woord of de zin dan opnieuw.

En voor de verandering kun je de rollen ook eens omdraaien! Jij leest dan voor en maakt met opzet fouten. Vervolgens mag je kind zeggen wanneer jij iets fout leest Vindt hij alle fouten?

Tip 3  Plezier in lezen
Bij lezen is het belangrijk dat jouw kind het plezier van lezen gaat ontdekken. Lezen is ontspannend en leuk én je leert er veel van. Het stimuleert de fantasie, het brengt je op ideeën en je leert veel nieuwe woorden.

Als je kind moeite heeft met lezen, is hij waarschijnlijk niet blij met de boeken voor zijn leeftijd. Hij vindt de teksten misschien te moeilijk of de boeken te dik. Maar er zijn genoeg boeken die makkelijker te lezen zijn en toch niet te kinderachtig. Op school weten ze meestal wel welke boeken dat zijn en in de bibliotheek of winkel kunnen ze je ook helpen met zoeken.

Speciaal voor kinderen die moeite hebben met lezen, is er in de bibliotheek een Makkelijk Lezen Plein. Hier zijn boeken te vinden die leuk, spannend en makkelijk te lezen zijn. Je vindt het Makkelijk Lezen Plein ook online.

Tip 4  Luisterboeken
Houdt je kind niet van lezen of vindt hij het nog moeilijk? Koop dan eens een luisterboek of leen er één bij de bibliotheek. Een luisterboek is een cd waarop een boek is ingesproken. Ook al leest je kind het boek niet zelf, het luisteren naar een luisterboek is toch zinvol. Het belangrijkste is dat je kind het plezier van lezen gaat ontdekken en dat hij merkt dat lezen ontspannend en leuk kan zijn.

Je kind kan, als het wat ouder is, ook met de voorlezer meelezen. Zo kan hij toch een boek lezen dat hij (nog) te moeilijk vindt of te dik.

Voorbeelden van leuke boeken voor kinderen van 7 tot 9 jaar zijn:

  • Mees Kees
  • Dolfje Weerwolfje
  • De serie Fantasia 

Populaire series voor kinderen in de leeftijd van 10 tot 12 jaar  zijn:

  • De grijze jager
  • Het leven van een loser
  • Hoe overleef ik

Tip 5  Stripboeken en tijdschriften
Als je kind niet van lezen houdt, laat hem dan eens een stripboek lezen of een tijdschrift. Misschien vindt hij dat wel leuk. Je kind leert niet alleen veel van boeken lezen. In stripboeken en tijdschriften staat ook veel informatie. Hij leert nieuwe woorden kennen en zal door de plaatjes de tekst beter begrijpen.

Ga samen op zoek naar een stripboek of tijdschrift dat past bij zijn leeftijd en interesse. Er is meer dan genoeg te koop, maar je kunt ze ook lenen bij de bibliotheek. Veel kinderen vinden de Donald Duck erg leuk.

Er bestaan ook kranten voor kinderen. Zo heb je de Kidsweek. Deze krant is voor kinderen van 7 tot 12 jaar en verschijnt elke week. Er staan allerlei nieuwtjes in die voor kinderen leuk zijn om te lezen. Sommige scholen hebben ook een abonnement op dit weekblad.

Tip 6  Leesoefeningen op de computer
Op het internet vind je sites waarop je kind kan oefenen met technisch lezen. Bij technisch lezen gaat het om de techniek van het lezen: snel en zonder fouten een tekst lezen.

Op de sites www.leestrainer.nl en www.digischool.nl staan oefeningen die het voortgezet technisch lezen bevorderen en het leestempo verhogen.

Wil je een totaalpakket of een abonnement voor een bepaald leerjaar: ga naar de webshop voor ouders.