Gezonde slaap

Annekee Donker is voedingscoach en beweegcoach voor kind & gezin bij praktijk ‘Blij in je Lijf’. Als gewichtsconsulent begeleidt zij kinderen met een ongezond gewicht en hun ouders naar een gezonde leefstijl. ‘Blij in je Lijf’ werkt onder meer met de ‘PuurGezond’ methode en de ‘Spruitjes en Zo!’ methode.
Het zal geen nieuws zijn dat slaap erg belangrijk is voor kinderen. K
inderen die te weinig slapen, groeien minder hard, leren slechter, gedragen zich drukker, hebben een trager reactievermogen en zijn vaker ziek. Daarnaast kan slecht slapen zelfs overgewicht veroorzaken. Slapen, of beter gezegd slaapgebrek, is een vaak besproken onderwerp in de opvoeding. Hoeveel slaap heeft je kind of tiener nodig en hoe krijg je ze zonder strijd naar bed?

Nachtrust, licht en een gezond gewicht
Licht beïnvloedt onze biologische klok en daarmee allerlei processen in ons lichaam, zoals de aanmaak van hormonen. Licht beïnvloedt onze lichaamstemperatuur èn ons eetpatroon. In de hersenen bevindt zich een klein orgaantje, dat ons bioritme regelt. Het wordt geactiveerd door licht dat via de ogen binnenvalt. In reactie hierop geeft het signalen af aan onze hersenen en zet zo een heel proces in werking dat zo'n 24 uur duurt.

Te weinig licht, of licht op de verkeerde momenten, kan dit proces behoorlijk beïnvloeden. Bij licht wordt het groeihormoon bijvoorbeeld niet goed aangemaakt en dit hormoon is onder meer verantwoordelijk voor het aanzetten van de vetverbranding. Licht kan ook de nachtrust verstoren en veroorzaakt daarmee een (lichte) vorm van stress voor het lichaam. Onder invloed van stress wordt het hormoon Cortisol aangemaakt en Cortisol kan de stofwisseling zodanig ontregelen dat de opslag van buikvet wordt gestimuleerd.

Je kind slaapt dus het meest gezond in het pikkedonker waar het lichaam echt tot rust kan komen. Natuurlijk kan een jong kind ook stress hebben als er geen lampje aan is. Een tip is om dan even een lampje aan te doen en deze weer uit te doen zodra je kind slaapt. Maar nog beter is het om je kind te laten wennen aan een donkere kamer.

De hoeveelheid slaap
Baby’s slapen het meest, ongeveer 17 uur per dag. Peuters hebben gemiddeld 13 uur per nacht nodig en deze hoeveelheid neemt in de loop van de kindertijd langzaam af tot zo’n 10,5 uur per nacht voor 12-jarigen. Tieners hebben over het algemeen zo’n 9 uur slaap per nacht nodig, maar de meesten halen dit niet.

Vanaf het begin van de puberteit hebben opgroeiende kinderen vaak meer slaap nodig dan ze in werkelijkheid (kunnen) krijgen. Dit komt door de verplichtingen met betrekking tot school en hobby's, maar ook door het sterk toegenomen gebruik van sociale media en spelletjes op hun smartphones, laptops en tablets. Pubers kunnen ook moeilijke slapers zijn. Ze willen laat naar bed en hebben een hekel aan vroeg opstaan. Dit komt door hun veranderende hormoonhuishouding en is dus niet iets wat ze met opzet doen.

Slaaptekort kan aanleiding geven tot verminderde eetlust of juist eetbuien. Een (chronisch) slaapgebrek kan dus één van de oorzaken zijn van een afwijkend eetpatroon. Om het aantal uren slaap van kinderen en tieners te verbeteren, is het aan te raden de televisie, de computer en spelletjes weg te halen uit de slaapkamers. Hierdoor komen ze minder in de verleiding om andere dingen te doen dan te gaan slapen. Voor kleinere kinderen werkt het voorlezen van verhaaltjes goed om in slaap te vallen. Luisterboeken die je op een cd speler kunt afspelen zijn ook leuk en meer rustgevend dan nog even tv kijken voor het slapen.

Spreek als ouder vaste bedtijden af met je kinderen. Doe dit al vanaf het moment dat ze nog klein zijn en houd je daar ook aan. Misschien slapen ze niet direct, dus even luisteren naar (rustige) muziek of nog wat lezen in een magazine of boekje mag best. Maar tv kijken op de slaapkamer niet!

De gemiddelde hoeveelheid slaap per leeftijd vanaf 1 jaar:

-   1 tot 3 jaar        : 12  tot  14 uur per nacht

-   3 tot 5 jaar        : 11  tot  13 uur per nacht

-   5 tot 12 jaar      : 10  tot  11 uur per nacht

- 12 tot 17 jaar      : 8,5 tot 9,5 uur per nacht

Nog eten of drinken voor het slapen gaan?
Bij ‘moeilijke’ slapertjes kan een beker warme melk helpen om beter te kunnen slapen. Er bestaan ook zogenaamde ‘slaap beter drankjes’, maar die bevatten suiker. Overigens bevat gewone melk ook melksuiker en is daarmee niet zo verstandig voor het gebit. Het is sowieso geen goed idee om nog eten of drinken te geven vlak voor het naar bed gaan, en zeker geen suikerhoudende drank of snoep. Immers: suiker geeft een suikerpiek en zorgt ervoor dat we even heel alert en … wakker zijn. Wanneer je kind ’s avonds tòch iets wil eten, kies dan voor een eiwitrijk tussendoortje of wat rauwkost zoals wortel of komkommer. En een slokje water mag natuurlijk altijd. 


Tips voor een gezond bedritueel zonder strijd

 • Stel een vaste bedtijd in en houd je aan deze regelmaat. Kondig de bedtijd een half uur van tevoren aan.
 • Help oudere kinderen en tieners herinneren aan hun bedtijd en benoem de voordelen van het op tijd naar bed gaan.
 • Bouw voor het slapengaan een ‘afkoelperiode’ in (knuffelen, rustige activiteit met de ouders, mobieltjes en spelcomputers uit).
 • Stop je kind lekker in en geef hem een knuffel of een kusje voordat het gaat slapen. En dit geldt zeker ook voor tieners!
 • Geef je kind het gevoel dat het zelf controle heeft over het gaan slapen. Laat hem bijvoorbeeld de knuffel, de pyjama of het voorleesboekje uitkiezen.
 • Zorg ervoor dat je kind zo veel mogelijk een geborgen gevoel heeft.
 • Stimuleer je kind om zelf een tijdstip te bepalen waarop het gaat    slapen. Houd de leeftijd en de behoefte van het kind in de gaten en bespreek de gevolgen van een bepaalde keuze. Evalueer regelmatig die keuze samen met je kind. Daarmee wordt hij begeleid in zijn zelfstandigheid en verantwoordelijkheid.

 Meer lezen?

Annekee Donker
Bij vragen en opmerkingen kun je contact opnemen met de auteur:

 

Bronnen

 • Spruitjes en Zo!
 • Voedingscentrum
 • Hersenstichting Nederland
 • Centrum voor jeugd en gezin